Rensa ogräs nu

Dags att rensa ogräs
 

Vår vanliga snödroppe, alltid välkommen på våren.

Ett gott råd för er som har trädgård på Gotland: Börja rensa ogräs– Det kan verka konstigt, men om vintrarna ser ut som den gör nu kan ogräset växa året om.

Normalt brukar man inte börja rensa förrän i mars-april. Men i år är ingenting sig likt.

På flera ställen har gräset börjat växa, krokus står i knopp och rosor som växer i skyddade lägen har inte gått i vila utan envisas med att vilja blomma, – Det är alldeles för tidigt. På solbelysta platser i trädgården behövs nog bara några dagar med sol för att de ska öppna sig.

Och ogräset frodas.
 

Rödplister, Laminum purpureum. Ettårigt ogräs som kan övervintra och bli fleråriga under milda vintrar. Täcker snabbt öppen jord.

Det är viktigt att hela tiden kontinuerligt hålla efter ogräset. Dels växer ogräset nu, dels blommar det hela vintern och fröar av sig.

Ett annat bekymmer är fruktträden som riskerar att börja blomma. Hur ska det då gå med pollineringen. På en del ställen blommar körsbären sedan ett par veckor tillbaka, men de pollinerande insekterna har inte vaknat ännu, de inväntar högre värme.

Följden kan bli mindre skördar på fruktträd som körsbär och äpple, och för insekterna blir det katastrof om de inte har mat till sina larver. Dessutom är det inte försent för köldknäppar. Långt in i februari finns det risk för frost och minusgrader. Om det sker kommer de fruktträd som har börjar blomma bli svedda av kölden och börja skrumpna. Vårlöksväxter som har kommit upp brukar klara sig.

Så länge man kan sätta en spade i jorden är det lätt att få upp rötterna. Rensa i rabatterna nu spar många onda ryggar längre fram i vår när det är så mycket annat man vill göra i trädgården.


Kajpen är en av de lökväxter som klarar köldknäppar och vårsnö. 

Bilder tagna under januari 2020.