Programmet för Sommarmötet 21-23 augusti

Hej.

Detta är samma text som finns i Hemträdgården nummer 2.

Under helgen kommer ni att få se och uppleva underbar natur, vackra trädgårdar, spännande kultur, intressant historia och skön konst. Lunch och förfriskningar serveras under resans gång ute på den gotlänska landsbygden.

fredag kväll träffas vi i inre hamnen i Visby på Restaurang Joda Bar&Kök för registrering, öppning av Sommarmötet med mingel, mat och dryck. Lördag morgon samlas vi vid våra bussar för att åka iväg till Trädgårdarna!
Det blir en härlig dag och vi får hoppas att solen lyser med sin närvaro. Framåt kvällen kommer vi tillbaka och åker direkt till Kongresshallen Wisby Strand för kvällens gemensamma fest. Från buss till bord! Innan middagen får vi några ord från vår egen ordförande Annkristin Bäckström-Jacobsson och vår förbundsdirektör Inger Ekrem. Vår gästföreläsare för kvällen är Tina- Marie Qwiberg. Hon är dokumentärfilmare, odlare och krögare. Tina-Marie har ett brinnande intresse för natur och miljö samt viljan att göra skillnad. Det har resulterat i dokumentärfilmerna “Bieffekten”, “Den sista skörden” och ”Efter Floden” i serien om ekosystem och de grundläggande förutsättningarna för vårt liv på planeten. Filmerna har visats på SVT och har vunnit många fina priser, runt om i världen.
På taffeln serverar vi en måltid av gotländska råvaror som tillagats av duktiga kockar på Wisby Strand. Vatten från Barlingbo på borden. Andra drycker finns att beställa i baren. Efter middagen, runt 21.00, bjuder vi på en varm överraskning i S:ta Karins ruin.

Söndag morgon
Denna förmiddag kan du välja mellan en historisk guidning i Världsarvet Hansestaden Visby, guidning i De Badande Wännernas botaniska trädgård eller Norra koloniträdgårdsföreningen i Visby inkl. Henrik Radhe och Carina Eklunds trädgård.

BUSSTURERNA – Lördag
A – Norr
Anders Lerinder,
Själsö.
Har förvandlat en torr tallbacke till en frodig oas med rosor och fruktträd. Trädgården i den starkt sluttande miljön, förändras ständigt med nya växter i upphöjda planteringar som har olika teman beroende på sol eller skugga.

Stina Lindholm, Boge
Skulpturfabriken med tillhörande visningsträdgård har i anslutning till verkstaden en japaninspirerad trädgård för ro och eftertanke. Här finns växthus, köksträdgård, produkter i gotländska material för hem och trädgård.

Anna Lena Ahnell & Anders Olsson, Slite
Trädgården är uppdelad i tre delar. Den äldsta är, liksom huset, från sent 1800-tal med ett flertal gamla träd. De har skapat en trädgård fylld av överraskningar, rum med sittplatser, köksträdgård, rabatter och installationer. En vandring genom den äldre till den nya delen ger en omväxlande trädgårdsresa. Bebyggelse och trädgård vävs ihop och har förändrats allt eftersom nytt tillkommit. Här finner du allt från gamla vårdträd till moderna odlingslådor i betong.

Pia Brander, Valleviken Rute
Den gamla trädgården med äppel- och päronträd har berikats med ett flertal rabatter med olika örter, perenner och sommarblommor. Rummen avdelas med armeringsnät, en stenmur och en damm. Det senaste tillskottet till trädgården är ett orangeri.

B – Öster
Gudrun & Jan-Eve Stengård, Barlingbo.
De har skapat en trädgård på ett hektar. I trädgården finns ett flertal byggnader som på ett smakfullt sätt omges av blommor, buskar och träd. Trädgården är i en ständig förändring och varje år tillkommer något nytt. Det är som ett ”Skansen” i miniatyr, har någon sagt.

Gunila Axén, Norrlanda.
Den egna trädgården är numera textildesignern Gunila Axéns främsta inspirationskälla. Förutom professor, modell och formgivare är Gunila även trädgårdsodlare. – Alla mina mönster kommer numera från min trädgård, exempelvis kardonens frodiga blad.

Annli & Börje Alfström, Kräklingbo
Trädgården består av flera små rum omgiva av murar eller buskar. Trädgården bygger på den ursprungliga planteringen av träd. Rumsindelningen som grundar sig på byggnaderna och deras placering ger trädgården en spänning när man vandrar runt.  Trädgården är inspirerad både av medelhavstemat och den modernt lekfulla engelska trädgården.

Helena Andreeff & Staffan Laurin, Atlingbo.
Mitt i det gotländska jordbrukslandskapet ligger en gård med anor från medeltiden. Husets äldsta delar är från 1600-talet och mycket av det gamla är bevarat. Här finner vi bl. a hamlade lindar, fruktträd, buskar och ett flertal perenna rabatter. I utkanten av trädgården finns ett växthus och konstnärsparet har även smyckat trädgården med olika skulpturer.

C – Väster
Camilla Knekta & Staffan Gottberg, Visby.
Villatomten på 900 kvm har under ett decennium byggts upp till en fantastisk trädgård med många rum. Allting från marktäckare till träd känns genomtänkt och rummen skapas av en stor variation av lövverk och spaljéer. Vattnet som porlar tar effektivt bort ljud från staden och ger lugnet i denna oas.

Annika & John Anderstedt, Högklint.
Ett 2800 kvm stort stenmoras var utgångspunkten 2017. Trädgården avgränsas med en flera meter hög klintkant som vägg i öster. En magnolialund är planterad. En 30 meter lång bambuhäck och en fruktlund är under uppbyggnad. Köksträdgård, stenparti, odlingslådor och växthus finns. Det finns även en japansk teträdgård och en påbörjad japansk tempelträdgård.

Peder och Lisa Jacobsson, Fröjel
De har målmedvetet byggt upp sin trädgård under 30-talet år och trädgården innehåller ett stort antal träd och buskar. Rumskänslan skapas bl a med murar. Ett av målen, för Peder och Lisa, är att det året runt alltid skall finnas något som blommar i trädgården. Det är många projekt på gång och det är en levande trädgård som aldrig blir ”färdig”

Eva Gisslander, Väte.
Ett grönt och lummigt perennparadis.
Samlarträdgård med hosta, ormbunkar, clematis, vitsippor, pioner m m. En våtbädd som sparar vatten och kan anpassas finns.

D – Söder
Ulla Lindell, Sanda
Trädgårdsjorden består helt av sand som täckts med ett lager flis. Under året pendlar det mellan vattensjuk eller mycket torrt. Hård anpassning vid val av växter är lösningen då allt inte klarar sig i miljön. Stommen i trädgården består av buskar med olika bladform och färg
bl a ett buskage av tall. Det finns även en stor bröie på tomten som fylls på efter naturens vattentillgång.

Frida Tollerz, Levide
TrädgårdsFrida har en stor experiment-trädgård under uppbyggnad på Gården Dals i Levide. Inriktning: Flerårigt ätbart, kretslopp och mikroklimat. Här finns, förutom diverse lähäckar, äppelträdsallé, växthus, damm, rosarium, torrjordssrabatt, skuggrabatt, fjärilsoas.

Liselotte Alverdal, Levide
Tingshuset byggdes 1750 och troligtvis finns här träd som kan vara 250 år gamla, Tre ”falska” cypresser och en äkta kastanj, perenner, knölar och sommarblommor i kruka.
Odlingen med bär, frukt och grönt utökas ständigt. I den gamla parken nedanför boningshuset finns nu ett bioreningsverk ifrån Alnarp som skickar ut renat vatten i en damm med guldfisk.
En rosengång har anlagts och tanken är att i framtiden kunna arrangera bröllop. Här trivs trollsländor, humlor, bin och många vackra fåglar.

Stefan Haase & Helen Wahlström, Lau.
Gården är belägen i ett småskaligt kulturlandskap med utblick över åkrar och beteshagar. Boningshus, flygel och lillgård med en tålig perennträdgård där växterna är valda att tåla torka och hetta samt separat artrik grönsaksträdgård för att kunna odla för årsbehovet, där delvis äldre köksväxter ingår.

 

VISBY – Söndag
1 Stadsvandring
Våra guider tar med er på en historisk vandring i världsarvet Hansestaden Visby.
2 DBW:s Botaniska Trädgård
i Visby är en av Sveriges vackraste botaniska trädgårdar. Med sitt läge innanför ringmuren och med en skyddande trädridå kan den hysa många växter som annars inte trivs i Sverige. Under denna förmiddag blir ni guidade men trädgården är alltid öppen för besökare.
3 Norra koloniträdgårdsföreningen, Visby
Ströva runt bland doftande blommor och knotiga fruktträd i denna lilla oas.
De små husen kryper in under fruktträd och bland perenner. Alla rabatter är välskötta, med avgränsningar mot gångarna.
 Henrik Radhe & Carina Eklund.
De har av en tusen kvm stor tomt som mestadels bestod av gräsmattor skapat trädgårdsrum som inspireras av Medelhavet. Bland det exotiska finns citron, lime, apelsin, persika, olivträd och vinrankor. Trädgården rymmer även många perenner och rosorna växer mot murade kolonner. Under träden spirar skuggrabatter.

Vi avslutar Sommarmötet 2020 med en gemensam lunch på Joda Bar&Kök.

Fredagen den 21 augusti
17.00 Samling på Joda Bar&Kök (1) på Skeppsbron 24 i Visby.
Registrering, öppning av mötet och mingel med mat och dryck.

Lördagen den 22 augusti
07.30 Vid bussarna (2): Nyanlända kan nu registrera sig innan ombordstigning.
08.00 Trädgårdsbussarna med guider avgår till de olika destinationerna. Lunch och förfriskningar på eftermiddagen för samtliga bussar.
17.00 Beräknad återkomst till Wisby Strand. (3)
17.30 Utdelning av Kungliga Patriotiska Sällskapets medaljer, middag och föredrag av Tina- Marie Qwiberg.
21.00. Kvällen avslutas med en överraskning i S:ta Karins ruin (4).

Söndagen den 23 augusti
09.00 -12.00.
1 Stadsvandring. Samling vid scenen i Almedalen (5).
2 Botaniska trädgården. Samling utanför Botaniska trädgårdens norra ingång. (6) 3 Norra Koloniträdgårdsföreningen, Visby inkl. Henrik Radhe och Carina Eklunds trädgård. Samling utanför Österport (7) för en promenad på en km t o r.
12.30 Avslutande lunch på Joda Bar&Kök.
Hjärtligt välkomna till vår fina ö!

Resan till Gotland
Båt.
Destination Gotland.
För perioden 19-27/8 har du möjlighet till lägre priser på vissa avgångar.
Kod: arrsommartradgard2020
För mer information ring:0771-22 33 00
Bokning sker endast via: www.destinationgotland.se/Farja/
Flyg.
BRA– 0771-44 00 10
https://flygbra.se/
SAS – 0770-727 727
www.sas.se/flygavgangar/visby/

Boende
https://gotland.com/
www.gotlandsresor.se/
Anmälan och villkor.
Sista dag att anmäla dig: 25 maj. Din anmälan är bindande. Återbetalning sker endast mot uppvisande av läkarintyg. Du kan överlåta din plats till annan medlem. Full likvid ska vara oss tillhanda senast fem arbetsdagar efter din anmälan. Antal platser är begränsat. Om den busstur du valt är full förbehåller vi oss rätten att placera om dig och ditt eventuella sällskap till en annan buss.

Anmälan görs på länk:
https://simplesignup.se/private_event/160907/105fbb75ad
Den finns också på vår hemsida: www.gotlandstradgardssallskap.se
Om du inte kan boka via dator, så sänd skriftlig anmälan till:
Gotlands Trädgårdssällskap
c/o Barbro Thiele
S:t Nikolaigatan 25, 621 55  VISBY

PRIS – 1 750 kronor.

BG – 5418-6390
Har du någon fråga?
Maila oss på epostadress: gotlands.tradgardssallskap@home.se

Sommarmötet är populärt, så var snabb med din bokning. Gäller även båtresan.
Ej i tid betalade bokningar raderas.